Bruksleden (etapp 18)

Etapp 18 av Bruksleden mellan Skinnskatteberg och Kolpen

Etappen startar vid Borntorpet i Skinnskatteberg. Du följer elljusspåret i 0,5 km och kort därefter passerar Du Prästskogsvägen. Mellan Prästskogsvägen och Bockhammarsvägen passerar Du ett vackert höjdparti, skogen är mestadels medelstor. Sedan följer sträckan mellan Bockhammarsvägen och Rönningenvägen. Där går Du i Bovallsbergets sluttningar och skogen blir väldigt fin strax före Rönningenvägen. Nu har Du gått i drygt 3 km. Härifrån är det 800 m till sjön Dammen. Öppet och fint att gå här med mycket lövträd och gräsbeklädd mark. Dammen ligger halvvägs på sträckan och följer Du sjön till nästan norra änden finner Du den vackraste rastplatsen i en sluttning ner mot sjön. Bävern har gått hårt åt sjön. Många träd står under vattenlinjen. När Du lämnat sjön följer leden en skogsbilväg som går parallellt med järnvägen. Här syns verkligen bäverns framfart. Vi fick gå ända upp på banvallen p g a att vägen var översvämmad en kort sträcka. Sedan följer en skogssträcka på cirka 1,5 km. Inget speciellt, bara att trava på. Sedan följer leden en liten skogsväg igen i 300 m varefter leden viker av västerut och Du har då 1200 m kvar till slutmålet av denna etapp, sjön Kolpen. Det mest utmärkande för denna sista bit var väl en kolbotten och en stor sten. Vid Kolpen finns ett vindskydd med grillplats samt brygga.

Trots en del intetsägande partier och lite risig öppen skog på en del ställen är denna sträcka väl värd att gå. Flera fina höjdpartier att passera, fin storskog finns men höjdpunkterna är sjöarna Dammen och Kolpen.

Skinnskatteberg är en kommun med 4400 invånare. Samhället ligger vackert mellan sjöarna Övre och Nedre Vättern. Här finns en herrgård från 1700-talet med skogsmästarutbildning. Körstämman i Skinnskatteberg är vid känd och konserter hålls bl a på herrgårdsängen. I samma område finns även kyrkan från 1865 och hembygdsgården från 1860. Skinnskatteberg är ett gammalt brukssamhälle där bruket drevs från 1626 till 1909.

Karta över leden kan Du skriva ut på www.bruksleden.se.